Chemie

CH 9.AB, 23.-27.3

Zdravím,

               Posílám témata k přípravě na další týden. Když by byl nějaký dotaz, piště na email, SkoluOnline nebo můžete využít nově i videochat přes Skype (program je zdarma, kontakt na mě získáte zadáním emailu jiri.svehla@zsvelesin.cz).

               Všechny poznámky můžete i nadále psát ručně nebo přes PC a pak vlepit do sešitu.

V tomto týdnu kapitola názvosloví není, názvosloví alkoholů a jim podobných látek bude až v tom dalším.

1. hodina

Téma: Alkoholické nápoje a lidský organismus

Učebnice

  • Str. 62-63- přečíst a vypsat poznámky

Na co se zaměřit

  • Co je to promile
  • Jak účinkuje alkohol na lidský organismus
  • Kteří lidé mají nižší odolnost na alkohol? Jaké faktory o tom rozhodují (alespoň 4)
  • Termíny: omamná látka, návyková látka, abstinenční příznaky, zbytkový alkohol (tzv. ,,zbytkáč‘‘)
  • Vyjmenovat alespoň 4 skupiny osob, které by neměly pít alkohol + uvést důvod
  • Např.: lidé, kteří berou pravidelně léky – některé léky v kombinaci s alkoholem mohou extrémně zatížit organismus

Pracovní sešit

  • Str. 37, cv. 1,2,3,4

Nepovinné

  • online alkoholová kalkulačka. Zkuste si dat různé parametry a ověřte si v kombinaci s tím, co jste se dozvěděli o vlivu alkoholu v určité koncentraci na organismus.
  • Jak moc je založené na pravdě, když se někdo pochlubí, že vypil večer 20 piv? J, atp.
  • Jak se může člověk otrávit metanolem a jaká je první pomoc při této otravě? Proč je doporučený zrovna tento postup? Své odpovědi můžete posílat do 29.3. Ty správné budou ohodnoceny za 1.

 

 

 

2. hodina

Téma: Nejvýznamnější alkoholické nápoje

               Cílem této kapitoly je zjistit, jak se vyrábí nejznámější alkoholické nápoje – pivo, víno a destilát (na příkladu slivovice).

Pivo

  • Velmi stručně (bodově) zpracujte postup, jak se vyrábí pivo
  • Jaké suroviny jsou potřeba
  • Klíčové termíny: slad, sladina, mladina, chmel, nealkoholické pivo, kvašení
  • Vysvětlit, co to znamená ,,desítka‘‘ nebo ,,dvanáctka‘‘

Zdroj informací (např.)

Pořad Jídlo s.r.o. výroba piva ve velkém pivovaru

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/pivo-1-jak-se-vari-svetly-lezak-235952

Víno

  • Velmi stručně (bodově) zpracujte postup, jak se vyrábí víno
  • Potřebné suroviny
  • Klíčové termíny: kvašení, burčák

Zdroj informací (např.)

Pořad Jídlo s.r.o. – výroba vína ve velkém vinařství

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/vino-1-jak-se-vyrabi-ve-velkem-236027

Ukázka z filmu Bobule

https://www.youtube.com/watch?v=Dx_jZNFxpn0

Destilát

  • Do sešitu nakreslit/najít a vlepit obrázek destilační aparatury a být schopen jí popsat a vysvětlit, co je to destilace
  • uvést příklad nápojů, které se destilují

Zdroj informací

Pořad Jídlo s.r.o. – Lihovar a epizoda Slivovice

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/lihovar-236097

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/slivovice-236107

 

 

Nepovinné

Pořad Jídlo s.r.o. – výroba piva v minipivovaru

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/pivo-2-rodinny-pivovar-matuska-235967

Pořad Jídlo s.r.o. – výroba vína v malém vinařství

https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/vino-2-male-vinarstvi-236037

Film Bobule, 2Bobule

 

Kontakt

Základní škola Velešín Družstevní 340
Velešín
382 32

ID schránky: ytxmtwc

IČO: 00583723
380 331 614 mail@zsvelesin.cz